Четири години лишаване от свобода“ наложи  Бургаският апелативен съд на

...
Четири години лишаване от свобода“ наложи  Бургаският апелативен съд на
Коментари Харесай

4 години затвор за молдовския тираджия, причинил касапницата край Лесово

Четири години " отнемане от независимост “ наложи  Бургаският апелативен съд на украинския водач Октавиан Бекиян за злополуката край Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово “ през 2020 година.

С решението си въззивната инстанция промени присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като преквалифицира действието в такова по чл.343а, ал.1, б. “г “ вр. чл.343, ал.3, б. “б “ вр. ал.4 вр. ал.1, б. “в “ вр. чл.342, ал.1 от Наказателен кодекс и понижи наказването от шест на четири години " отнемане от независимост “, което да бъде изтърпяно при първичен общ режим. По-ниско е и наказването " отнемане от право на ръководство на МПС “ – от осем на седем години. Подсъдимият е оневинен по предявеното обвиняване за нарушаване на чл.5, ал.1, т.1 от Закона за придвижване по пътищата. В останалата част присъдата на Окръжен съд – Ямбол е доказана.

Октавиан,  водач на товарен автомобил от Република Украйна, е приет за отговорен в това, че 9 октомври 2020 година на пътя сред гр. Елхово и ГКПП-Лесово, в 05.35ч., зад кормилото на товарен автомобил марка " Волво ", с прикачено полуремарке, с посока на придвижване и в платното за придвижване от гр.Елхово към Граничен контролно-пропусквателен пункт, нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, в резултат на което е провокирал ПТП с движещия се по това време по същия път, в същата посока и лента за придвижване, рейс и по несъобразителност предизвикал гибелта на трима души и междинни телесни повреди на други 12 лица, като осъщественото действие съставлява изключително тежък случай.

В решението си Апелативен съд – Бургас е споделил мнението на окръжния съд, че действието съставлява изключително тежък случай на закононарушение по превоза, по смисъла на чл.93, т.8 от Наказателен кодекс, макар необремененото правосъдно минало на подсъдимия и положителните му характеристични данни. Подсъдимият жестоко е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, показал е безнаказаност при ръководство на тежкотоварно транспортно средство, представляващо нараснала заплаха – паркирал го е за дълго време на платното за придвижване, в тъмната част на денонощието, без каквото и да било обозначаване.

Правилно окръжният съд е съобразил безотговорното отношение на държавните институции към натоварения пътен сектор, неналичието на съответна и своевременна реакция при получения механически проблем на граничния пункт и формираната в следствие дълга колона от товарни коли, паркирани непосредствено на платното за придвижване, показват апелативните съдии. Според тях тези условия не оневиняват както подсъдимия, по този начин и нито един лидер, който с държанието си нарушава разпоредбите за придвижване и основава причина за настъпване на произшествие с нездравословни последствия, само че следва да бъдат съобразени и са регистрирани при установяване степента на отговорно държание и съответното наказване.

Двете правосъдни инстанции одобряват, че виновност за тежкото произшествие и настъпилите общественоопасни последствия има и починалият лидер на рейса, който го е управлявал с 99 км/ч. при включени къси светлини на фаровете. Това обаче не понижава смисъла на безконтролно държание на подсъдимия на подбуда за настъпване на произшествието, безапелационни са магистратите.

Бургаският апелативен съд не споделя правната подготовка на действието на подсъдимия. Въззвният състав отбелязва, че в обстоятелствената част на обвинителния акт се съдържат данни за това, че незабавно след удара той се притекъл в помощ на потърпевшите, пътували в рейса, като самичък, а в следствие и благодарение на други водачи на МПС, оказал помощ на потърпевшите, претърпели същото, да излязат на открито от авариралия рейс.

" Тези условия са обхванати от признанието на подсъдимия, доказани са от голям брой гласни доказателства, че той пръв е оказал нужната и оптимално допустима помощ, разбивайки стъклата на рейса с железен кол и е изваждал оживелите на открито.  Посочените данни съдът намира за задоволителни, с цел да се одобри, че след действието Октавиан Б. е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на потърпевшите. “ - написа в решението на съда.

Според втората инстанция е налице съображение за изменение на присъдата, посредством използване на закон за по-леко наказуемо закононарушение и преквалифициране на действието по чл.343а, ал.1, б. “г “, пр.2, вр. чл.343, ал.3, б. “б “ вр. ал.4 от Наказателен кодекс. Съдът се базира и на решения на Върховен касационен съд (напр. Р №104/13.06.2018г. по н.д. №340/2018г. на Върховен касационен съд, ІІ н.о.) и правосъдната процедура по въпроса за оказване помощ на потърпевшите.

Съдебното разследване пред първоинстанционния съд е минало по реда съкратената процедура. При установяване на наказването по чл.343, ал.3, б. “б “ вр. ал.4 Наказателен кодекс Оценка за съвместимост – Ямбол се е произнесъл според плануванаъа глоба от 5 до 20 години " отнемане от независимост “. С оглед преквалифицирането на закононарушението и плануванаъа по-лека наказуемост – от 3 до 12 години " отнемане от независимост “, съдът следва да понижи и наложеното наказване, спазвайки вярната преценка, че същото следва да се дефинира в размер сред междинния (седем години и половина) и минималния, означават в акта си апелативните съдии. Въззивната инстанция е намерила за най-подходящ размер на наказването шест години " отнемане от независимост “, който е по-близо доникъде на наказването и регистрира всички относими към установяване на наказването условия. Спазвайки разпоредбите за съкратеното правосъдно разследване и императива на чл.58а, ал.1 от Наказателен кодекс, това наказване следва да бъде понижено с една трета до финален размер от четири години.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР